MEAT propune eliminarea obligatiei declararii sediilor secundare la ANAF, o activitate birocratica care complica inutil activitatea firmelor

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Una dintre masurile propuse de Ministerul Economiei in memorandumul pentru debirocratizare publicat in 06.09.2021 se refera la eliminarea obligației declarării sediilor secundare la ANAF, obținerea CIF pentru puncte de lucru și plata diferențiată a impozitului pe venitul din salarii.

Există prevederi legale care reglementează obligativitatea declarării sediilor secundare la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), dar totodată și la ANAF prin declarațile 060/061 (Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru sediile secundare). Această obligație de declarare este redundantă deoarece ANAF primește informații de la ONRC.

De asemenea, pentru sediile secundare cu mai mult de 5 salariați, agenții economici au obligația să obțină CIF – Cod de Înregistrare Fiscală (Codul de Înregistrare Fiscală obținut de la ANAF folosește doar la efectuarea plății impozitului, neavând alt rol), prin depunerea următoarelor documente: formularul 060, copie CIF a persoanei juridice, rezoluția privind înregistrarea punctului de lucru la ONRC, dovada spațiului pentru sediul secundar declarat, declarație pe propria răspundere că societatea are 5 salariați începând cu data respectivă, extras din Revisal și alte documente pe care unitatea teritorială le consideră necesare. Astfel, contribuabilii sunt obligați să declare și să efectueze diferențiat plata impozitului pe salarii către trezoreria locală pe raza căreia se află sediul secundar. Această obligativitate generează erori în administrarea plăților și mută gestionarea impozitului pe veniturile din salarii în sarcina contribuabilului. Contribuabilul este nevoit să administreze câte o fișă sintetică în relația cu ANAF pentru fiecare punct de lucru, să întocmească același număr de ordine de plată pentru achitarea impozitului pe salarii pentru punctele de lucru cu 5 salariați, iar banii ajung să fie colectați în contul trezoreriei și nu în contul administrației locale.

 Propuneri:

  • eliminarea declarațiilor 060 și 061 (reglementate de Ordinul nr.3725/2017 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal, cu modificările și completările ulterioare)
  • eliminarea obligației de obținere a Codului de Înregistrare Fiscală special pentru punctele de lucru cu peste 5 salariați (conform art.32 (7) din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale),
  • eliminarea plății diferențiate a impozitului pe salarii – art.85 (5) din Legea nr.207/2015 privind Codul Fiscal, art.85 (1) Legea nr.207/2015 privind Codul Fiscal.

Articole similare

Comentariul tau aici